Fiziksel Egzersizin Bilişsel Süreçlere Etkisi

img

Dikkat, uyaranlar vasıtasıyla uyarıcılar üzerinde bilinçli bir şekilde odaklanma sürecidir. Uyarıcıların çoğu duyu organlarımız tarafından yakalanır fakat bir bölümü seçilerek algılanır. Birey bütün uyarıcılarla aynı anda ilgilenemez, çünkü sınırlı bir kapasiteye sahiptir.

Fiziksel hareketin insan bedeni, zihni, sosyal yaşamı, gelişim süreçleri gibi konulardaki olumlu etkisi üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Fiziksel hareketin en önemli etkilerinden biri de hiç şüphesiz ki bilişsel süreçlerdir. Araştırmacılar, fiziksel egzersizin beyne daha fazla kan ve oksijen gitmesini sağladığını; konsantrasyonu güçlendirdiğini, endorfin artışı vasıtasıyla stresi azalttığını ve duyguları dengelediğini, stresi azaltırken bireylerin odaklanmak istedikleri konularda (iş, akademik başarı, vb.) daha disiplinli davranmasına katkı sağladığı, böylelikle bireyin algı ve dikkat düzeyinde de yani bilişsel sisteminde gelişim sağlayabileceğini vurgulamaktadır.

Bilimsel araştırmalar önemli bir zihinsel aktivite ile ilgili bir çalışmaya başlamadan önce orta düzeyde bir fiziksel egzersiz yapmayı önermektedir. Örneğin; sınavdan ya da bir mülakattan önce orta düzeyde bir egzersiz yapmanın, zihinsel performans üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Son zamanlarda fareler üzerinde yapılan deneylerde ise; fiziksel egzersizin beyin kıvrımındaki hücre sayısında çoğalmayı sağladığı görülmüştür. Bu da fiziksel egzersizin bilişsel sürece katkısının oldukça önemli bir kanıtıdır.

Eğer siz de dikkat dağınıklığı yaşıyor, konsantre olma konusunda sıkıntı çekiyorsanız, Vamos ile spora ilk adımı atabilir; alanında uzman eğitmenler ile fiziksel aktiviteye yönelerek zihninizi dinç tutabilirsiniz. Sproun yanı sıra zihninizi boşaltmak ve sizi anlayıp doğru yönlendirecek bir uzmandan destek almak için ise Düş'ün Psikoloji'yi tercih edebilirsiniz.

 

 

 

 

SİZİ ARAYALIM
X RANDEVU TALEP FORMU