Tripofobi Nedir?

img

Arıkovanı, mısır ya da bir arada duran su damlacıklarını gördüğünüzde korku ve endişe hissine kapıldığınız ya da iğrenme hissi yaşadığınız oldu mu? Eğer böylesi bir durumla sık karşılaşıyorsanız tripofobi olarak adlandırılan delik fobisine sahip olabilirsiniz.

Fobiler, bireyin bir canlı, durum, mekân ya da nesne hakkında aşırı, mantıksız bir korku yaşamasına neden olan bir tür kaygı bozukluğu olarak karşımıza çıkar. Fobilerden mustarip olan birçok kişi ile karşılaşmışsınızdır.

Örneğin açık alan fobisi, kapalı alan fobisi, yükseklik korkusu, yılan, böcek ve iğne korkuları dünyada en sık karşılaşılan fobiler arasında yer alır. Tripofobi olarak adlandırılan delik fobisi ise halk arasında fazlaca bilinmeyen ve çok daha nadir karşılaşılan bir fobi türü olarak dikkat çeker.

Tripofobi hastalığı, bireyin bir arada kümelenmiş olarak duran delik görüntüleri ile karşılaştığında iğrenmesi, rahatsızlık duyması ya da korkması olarak ifade edilir. Tripofobi rahatsızlığını tetikleyen, kişide hoşnutsuzluk ve kaygı yaratan bu tetikleyiciler, genel olarak herhangi bir tehlike arz etmeyen birbirine yakın bir şekilde kümelenmiş deliklerin meydana getirdiği nesneler olarak ön plana çıkar. 

Örneğin bal peteği tripofobi hastaları için önemli tetikleyiciler arasında yer alır. Bal peteği gören tripofobik bireyler genellikle peteğe bakamaz, kaygı ve korku duygusunu ya da iğrenme hissini yoğun bir şekilde yaşarlar.

Bu fobi için en sık rastlanan tetikleyiciler; bal peteği, çilek, sünger, nar, mısır koçanı, sabun köpüğü, mercan, su damlacıkları, yılan ve kertenkele gibi hayvanların derileri üzerinde yer alan desenler olarak dikkat çeker. Şimdi gelin tripofobi belirtileri, hastalığın nedenlerini ve tedavi yöntemlerini biraz daha yakından inceleyelim. 

Psikoloji Danışmanlık ve Terapi Merkezi Düş'ün Psikoloji hizmetleri hakkında bilgi edinmek için lütfen bizimle resmi internet  https://www.dusunpsikoloji.com/iletisim sayfası üzerinden irtibata geçiniz.

Tripofobi Su Kabarcıkları

Tripofobi Belirtileri Nelerdir?

Tripofobi belirtileri, bu fobiden mustarip olan her insanda farklı tepkiler şeklinde kendisini gösterebilir. Bu tepkiler genellikle kaşınma, endişe hissi, iğrenme, mide bulantısı ve dahi panik atak duygusuna kapılma gibi duygular şeklinde ortaya çıkabilir.

Bununla birlikte tripofobik bireyler arasında da rahatsızlık duyulan görüntüler değişiklik gösterebilir. Kimi tripofobi hastası mısır koçanı, çilek ya da bal peteğinde bulunan deliklerden hoşnutsuzluk duyarken, kimi hastalar ise bu basit tetikleyicilerden korkmaz. Ancak bir yılan derisi üzerindeki desenlerden ya da bir kertenkelenin sırtındaki şekillerden korkabilirler. 

Tripofobi hastalığı belirtileri diğer yaygın fobilerin semptomları ile neredeyse aynıdır. Tripofobik bireyler de ilgili tetikleyiciler ile karşılaştıklarında diğer fobilerde olduğu gibi bazı duygusal, psikolojik ve fiziksel belirtiler gösterirler.

Bu semptomlar çoğu zaman ağır olmaz ve hastanın sosyal yaşamını olumsuz etkilemez. Bununla birlikte bazı hastalarda bu belirtiler çok daha şiddetli görülür ve kişinin sosyal hayatını belirgin şekilde etkiler. Tetikleyiciler karşısında en sık yaşanan delik fobisi belirtileri olarak şu durumlar ön plana çıkar: 

  • İğrenme ve tiksinti hissi
  • Cildin belirli bölgelerinde kaşınma
  • Ürperti hissi
  • Göğüste daralma ve sıkışma
  • Çarpıntı hissi
  • Mide bulantısı ve kusma hissi
  • Baş dönmesi
  • Sıcak basması
  • Sık nefes alıp verme
  • Panik atak/ölüm korkusu

Tripofobi Neden Olur?

Tripofobi, tolumda giderek yaygınlaşan bir rahatsızlık olmasına karşın, bu fobi türüne diğer fobiler kadar sık rastlanmaz. Bu nedenle tripofobi hastalığı ile ilgili yapılan araştırmalar oldukça sınırlıdır. Dolayısı ile tripofobi neden olur sorusunun cevabı tam anlamı ile henüz ortaya konmamıştır.

Bununla birlikte bu konuda araştırma yapan klinisyenlerin tripofobi neden olur sorusuna karşı birkaç teorisi vardır. Bu teorilerden en çok kabul göreni “insanoğlunun tehlikeler ve hastalıklar karşısında verdiği evrimsel tepki” olarak ön plana çıkar. 

Tripofobi Hastalığı

Avrupa’da yapılan bir araştırmada, tripofobi hastalığının insan doğası gereği tehlike arz eden durumlara karşı doğal olarak verilen tepkilerin, abartılı bir şekli olabileceğini düşüncesi öne sürülmüştür. Örnek olarak bir birey bilinçaltında; delikli bir cismi herhangi bir cilt hastalığında ortaya çıkan şekil ya da yaralarla ilişkilendirebilir.

Ya da kişi maruz kalınan bazı desenleri, insanda korku hissi uyandırabilecek bazı sürüngenlerin derisine benzetilebilir. Başka bir ifade ile bu teori; tripofobi olan kişilerin, bilinçaltının gönderdiği veriler neticesinde iğrenme, endişe ve korku hissi yaşadıklarını öne sürer.

Tripofobi Tedavisi Var Mı?

Tripofobi tedavisi sürecinde, diğer yaygın fobiler için kullanılan birçok tedavi yöntemine başvurulabilir. Bununla birlikte tripofobi hastalığı için özel olarak uygulanan bir tedavi şekli yoktur. Mustarip olunan bir fobinin semptomlarını hafifletmek, onu tamamen tedavi etmek hiç de kolay olmasa da fobilerin tedavisinde; maruz bırakma, hipnoterapi ve psikoterapi yöntemleri uygulanır.

Psikoterapi yöntemi olarak genelde bilişsel davranışçı terapi yöntemi tercih edilir. Diğer taraftan maruz bırakma tedavi yöntemi ise hastayı tripofobi rahatsızlığının belirtilerini ortaya çıkaran tetikleyicilere güvenli bir şekilde maruz bırakmayı içerir. Bu tedavi yöntemi hastaya uyaranlara uyum sağlama olanağı verir. Bu şekilde kişi endişe ve korkularını kontrol altına almayı öğrenir.

Tripofobi Testi Nedir?

Tripofobi testi ve psikolojik testlerin tamamında kişinin bir fobisinin olup olmadığını ortaya koymak, varsa fobinin şiddetini ölçmek için geçerliliği ve güvenirliği kanıtlanmış ölçekler kullanılır. Bu kapsamda ülkemizde; tripofobi hastalığının boyutlarını ortaya koyan, fobinin şiddetinin derecelendirmesine imkân veren, geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmış anket, ölçek ve tripofobi testi çalışmaları mevcuttur.

Bu çalışmaların çoğu yurt dışında yapılmış, yazarının izni ile Türkçe’ye çevrilmiş ve geçerlilik testleri yeniden yapılmış ölçekler olarak karşımıza çıkar.  

Fobiler birçok insan için sosyal hayatı tehdit eden bir unsur olabilir. Birçok kişinin mantıksız korkuları, fobileri olabilir ve bu son derece normaldir. Önemli olan mustarip olunan bu durum ile baş etmek için gerekli tedavi yöntemlerine başvurmaktır.

Eğer siz de bir arada duran, kümelenmiş delik ya da desenler gördüğünüzde tiksinme, kaygı ya da korku hislerini yoğun bir şekilde yaşıyorsanız tripofobi rahatsızlığından şüphe edebilirsiniz. Böylesi bir durumda anksiyete bozuklukları ve fobilerin tedavisinde uzman hekimlere başvurarak tedavi sürecine adım atabilirsiniz. 

Başta Anksiyete Bozuklukları ve Fobi Hastalıkları olmak üzere birçok alanda uzman ekibimiz ile hizmet veriyoruz. Hizmetlerimiz hakkında bilgi için lütfen bizimle https://www.dusunpsikoloji.com/ sayfası üzerinden irtibata geçiniz. 

SİZİ ARAYALIM
X RANDEVU TALEP FORMU