Aile ve Çift Terapisi Nedir?

img

Aile ve Çift Terapisi Kavramları

Aile ve çift terapisi uygulamasının temel amacı, çiftlerin birbirlerine karşı anlayış kazanmasını sağlamanın yanı sıra, bireylerin de kendilerine karşı anlayış kazanmasıdır. Böylece ilişkide hedeflenen değişikliklerin gerçekleşmesi için de temel atılmış olunur.

Peki, çift terapisi nedir? Aile terapisinden farkı var mıdır? Temel olarak  uygulanacak psikolojik değerlendirme ve terapinin çift ile birlikte aileyi de kapsaması durumu aile terapisi olarak ifade edilir.

Aile terapisi uygulamalarında, terapinin odak noktası zamanla çiftlerin kendi aralarındaki ilişkiye de kayabilir. Böyle durumlarda terapiye çocukların dahil olup olmayacağı ile ilgili uzman psikolog görüşünü almak oldukça önemlidir. Bu tür durumlarda psikolojik yardım veren terapist, görüşünü söylemenin haricinde her bir bireyi dinleyerek duygu ve düşüncelerini anlamaya ve onlara, sorunların kaynağını görmelerine yardımcı olur.

Duygusal olarak birbirlerine bağlı olan iki kişinin ilişkisine odaklanan bu terapi türüne çift ve evlilik terapisi de denilebilir. Evlilik problemleri çözmek isteyen, ortak bir payda da buluşmak isteyen çiftler tarafından yaygın tercih edilen bu terapi türü ile ilişkilerde ki çıkmaz noktaya psikoterapist yardımı ile ulaşılmaya çalışılır. 

Aile ve çift terapisi eğitimi başta olmak üzere diğer eğitim ve seminerlerimiz için https://www.dusunpsikoloji.com/seminer-ve-egitim-calismalari sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Aile ve Çift Terapisi Nedir? 

Aile ve çift terapisi, ailelerin ve çiftlerin yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulmak, kendilerini değiştirmenin yanı sıra geliştirmelerine de yardımcı olmayı hedefleyen bir psikoterapi dalıdır.

Bireylerin çevrelerindeki insanlarla kurdukları ilişkiler, ruhsal doyumları için oldukça önemlidir. Özellikle bireylerin ebeveynleriyle, eşleriyle veya çocuklarıyla kurdukları yakın ilişkiler ruhsal doyum için daha belirgin bir durum haline gelir.

Yakın ilişkilerden biri olan evlilikte, eşler bazen sıkıntılı dönemler içine girebilir. Dolayısı ile aile ve çift terapisinin amacı, çiftlerin girebilecekleri sıkıntılı dönemlerin sağlıklı bir şekilde atlatılmasına yardımcı olmaktır.

Sıkıntılı süreçlerin olabildiğince kolay ve taraflara en az zarar verecek şekilde atlatılabilmesi için yaşanılan maddi ve psikolojik sorunlar  taraflıca ele alınmalı, bireyler arasında ki çatışmalar çözülerek, aile üyelerinin değişiminin ve gelişiminin sağlanması gerekir.

Özellikle son zamanlarda ekonomik sorunların da neticesinde Türkiye’de aile ve çift terapisi bireyler tarafından daha çok tercih edilmeye ve bu kavram psikoloji alanında önem kazanmaya başlamıştır.

Bilindiği üzere insanlar yaşadıkları farklı döngülerden kurtulmak için değişime ihtiyaç duyarlar. Bu noktada devreye giren psikoterapistler, bu değişimin gerçekleşmesi için aile üyelerinin birbirlerine yardımcı olmasını sağlar ve her bir aile üyesinin sorunları aile bütünlüğü içerisinde analiz edilerek çözüm bulunmaya çalışılır.

Terapistlerin, çift ve ailelere sağladıkları psikolojik desteğin etkisi uzun vadeli ve kapsamlıdır. Terapiye dahil olan kişiler, terapi süresince aile üyeleriyle ilgili daha fazla şey öğrenirken aynı zamanda kendilerinide daha yakından tanımaya, bu zamana kadar farketmedikleri özelliklerini ortaya çıkarmaya başlarlar. Bu aşama gerçekleştikten sonraki adımda ise  ailedeki bireylerin birbirlerini desteklemesi sağlanmalıdır.

aile ve çift terapisi

Aile ve Çift Terapisi Kimler İçin Uygundur?

Aile ve çift terapisi kimler için uygundur? Evlilik ve aile ilişkilerinde problem yaşayan herkes aslında bu terapi yöntemini tercih edebilir. Oldukça geniş ve yaygın kullanım alanına sahip olan aile ve çift terapisi kapsamına giren aile ve evlilik sorunları şu şekilde sıralanabilir;

  • Evlilik problemleri
  • Anne-baba boşanması
  • Alkol ve madde kullanımı
  • Kendine zarar verici davranış
  • Üvey bireyi bulunan aileler için destek
  • İş stresi
  • Çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı
  • Çocuklarda okul problemleri
  • Göç etmiş aileler için destek
  • Ebeveynlik becerileri
  • Çift ilişkileri
  • Duygusal istismar
  • Evlat edinme, üvey evlat/ebeveyn ilişkisi
  • Kronik fiziksel rahatsızlıklar
  • Yeme bozuklukları
  • Anksiyete ve depresyonu içeren duygusal bozukluklar
  • Aile yaşamındaki değişiklikler
  • Psikoseksüel zorluklar
  • Ekonomik sıkıntılar
  • Çocuk ve ergenlerde davranış bozukluğu
  • Yas, kayıp ve travmalar
  • Çocuklarda ihmal ve şiddet

Bu uygulama alanlarının birçoğunda farklı psikoterapi yöntemlerinin yanı sıra ilaçla tedavi yöntemi de uygulanabilir.

Aile ve çift terapisi kapsamına giren evlilik sorunları, ayrılık ve boşanma süreçleri, cinsel terapi gibi alanlarda Ankara psikoloji kliniği olarak hizmet veriyoruz. Lütfen resmi web sitemiz www.dusunpsikoloji.com/ üzerinden bizimle irtibata geçiniz.

Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile ve çift terapisi mevcut sorunların kapsamına bağlı olarak farklı şekillerde uygulanabilir. Bu terapi uygulamaların da birden fazla yöntem mevcuttur.

Terapistler, psikolojik değerlendirme sonrasında  aynı seans içerisinde bütün aile üyelerini bir araya getirebilirken, duruma göre aile üyelerinin bir kısmıyla birlikte bir kısmı ile ise tek tek görüşmeyi tercih edebilir.

Özellikle çocuğun merkezde olduğu aile terapilerinde çocuğun okul hayatında onu gözlemleyebilecek yetkili kişiler, görüşleri alınmak üzere terapiye dahil edilebilir. 

Aile ve çift terapisinde, çiftin ilişkilerini soktuğu kalıp değerlendirilir ve bu kalıptaki sorunlar için yaratıcı tutumlar bulunmaya çalışılır. Çift terapisti, çiftin ilişkisini birçok farklı boyuttan değerlendirerek, ilişkinin dinamiğini kötü etkileyen faktörleri bulmaya odaklanır. 

Çift Terapisi Kaç Seans Sürer?

Aile ve çift terapisi genel olarak 8-24 seans arasında değişiklik göstererek yapılır. Bir seans süresi ortalama olarak 50 dakikadan oluşur. Seanslar, hastanelerde veya özel muayenehanelerde yapılır. Daha önce de belirtildiği üzere, her seansa aile üyelerinin tamamı katılmayabilir. Buna ek olarak gerekli durumlarda seansa birden fazla terapist katılım gösterebilir.

Çift Terapisi İşe Yarar Mı?

İçinde bulunulan ilişkinin sıkıntılarla dolu olduğunu hissediliyor ve bu sorunları çözmek için adım atılmak isteniyor ise, söz konusu sorunların çözülmesi için çift terapisi etkili ve sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Bu noktada çift terapisinin işe yarayıp yaramayacağını belirleyen ana unsurlardan birisinin, kişilerin terapiye karşı duyduğu istek ve güven oduğunu belirtmek gerekir.

Bir çok tedavi de olduğu gibi kişi psikolojik terapi uygulamasının başarılı olacağına inanmadığı ve isteksiz davrandığı durumlarda, söz konusu süreçlerden verim alnması daha zor olacaktır.

Özetle çift terapisi işe yarar olması ve en yüksek verimin alınabilmesi için öncelikle kişilerin istekli olması gerekir. Hatta çiftlerin birbirlerinin zoruyla değil de ortak alınmış bir karar ile terapiye başlaması, terapinin başarısını önemli ölçüde artırabilir.

Çünkü ancak bu sayede her iki tarafta kendini daha rahat anlatmaya ve evlilik problemlerini  konuşup çözmeye istekli olacağı için terapi ile yol alınması kolay olacaktır.

Buna ek olarak terapi süresi boyunca çiftlerin birbirlerine anlayışla yaklaşmaya özen göstermesi gerekir.

Unutulmamalıdır ki aile ve çift terapi yöntemine çiftler, sağlıklı ve psikolojik doyumu yüksek bir ilişkiye sahip olmak için ihtiyaç duyarlar. Ancak çiftler genelde ilişkileri kopma noktasına geldikten sonra veya tek başlarına problemlerine çözüm üretemedikleri zaman bu terapi yöntemine başvururlar.

Dolayısıyla tıpkı diğer hastalaıklarda olduğu gibi erken teşhis ve müdahale psikolojik sorunlarda da önem arz eder. İlişkinizde sorunlar yaşamaya başladınız ve çözüm üretmekte zorlanıyor iseniz, her şey daha kötüye gitmeden terapi kararı almak en doğrusu olacaktır.

Başta aile ve çif terapisi olmak üzere diğer alanlarda hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için psikolojik danışmanlık merkezi Düş'ün Psikoloji  ile irtibata geçiniz.

 

SİZİ ARAYALIM
X RANDEVU TALEP FORMU